Skanderborg Kommune er velbeliggende med gode trafikforbindelser til omverdenen. I Skanderborg kan man faktisk bo midt i naturen og samtidig nå en halv million arbejdspladser inden for en times kørsel. Vores gunstige beliggenhed klos op ad Den Østjyske Motorvej og med direkte adgang til den nye motorvej mellem Aarhus og Silkeborg/Herning medvirker til, at vi som kommune er helt fremme, når det gælder vækst, udvikling og bosætning. Den position skal vi fastholde. Det har derfor høj prioritet for Byrådet, at vi fortsat sikrer en effektiv og bæredygtig infrastruktur i kommunen.
Byrådet ønsker, at det også fremover skal være let at komme ind og ud og på tværs af kommunen – såvel individuelt som kollektivt. Vejene skal prioriteres, så de enkelte veje bruges til det, de er bedst egnede til. Det vil sige, at vores bycentre prioriteres til handel, vores boligområder prioriteres til stille trafik og vores hovedfærdselsårer prioriteres til hurtig og tung transport.
Vi vil også fremme mobiliteten ved at skabe gode vilkår for vores mange pendlere. Der skal være mulighed for valg af forskelige transportformer, hyppige afgange og reducerede ventetider, når der skiftes transportform, gode ventefaciliteter og mulighed for sikker og tilstrækkelig opbevaring og parkering af cykler og biler, herunder el-biler.
Byrådet ønsker samtidig at udbygge sammenhængende rekreative stiforbindelser til gavn for borgernes sundhed og områdets turisme.
I samarbejde med kommunerne i Business Region Aarhus vil vi arbejde for en forbedring af den overordnede infrastruktur i Østjylland med en udbygning af motorvej E45. En udvidelse af motorvejen til seks spor vil styrke det lokale erhvervsliv i kommunen.
Vi vil også arbejde for en udbygning af jernbanedriften i kommunen. Flere og hyppigere togforbindelser vil gøre det mere attraktivt for pendlere at bruge offentlig transport, hvilket i sig selv vil kunne nedbringe privatbilismen på de overordnede veje til fordel for erhvervslivets nødvendige varetransport. Helt konkret vil vi arbejde for genåbningen af Stilling Station på nærbaneforbindelsen mod Aarhus. Vi vil også arbejde for en fremtidig to-sporet jernbaneforbindelse mellem Aarhus og Silkeborg med stop i Galten-Skovby og i Låsby, samt på en opretholdelse af jernbaneforbindelsen mellem Skanderborg og Silkeborg med stop i Ry og Alken.
Byrådet vil indgå i det videre arbejde med udbygningen af letbanedriften i Aarhus-området og have fokus på, hvordan letbane, nærbane og togdrift i øvrigt kan supplere hinanden bedst.
Læs mere om kommunens Trafikpolitik, der er vedhæftet nedenfor.
Kommuneplanen sikrer arealudlæg til udbygning af en række kommunale veje og enkelte nye stier. Vej- og sti-traceerne skaber mulighed for en udbygning og forbedring af eksisterende og nye vej- og stisystemer internt og på kryds og tværs af kommunen samt adgang til den overordnede infrastruktur ind og ud af kommunen.
Udbygningen af E45 forventes at kunne ske inden for eksisterende trace.
Kommuneplanen indeholder ikke arealreservationer til den påtænkte fremtidige jernbaneforbindelse Aarhus-Silkeborg. Når dette statslige nyanlæg er besluttet, vil banetracéet blive indarbejdet i kommuneplanen.
For at understøtte den kollektive trafik mest muligt, er der særligt fokus på, at kommunens nuværende og mulige fremtidige stationer og andre knudepunkter for den kollektive trafik vil kunne fungere som effektive omstigningssteder mellem forskellige trafikformer.
Mellem eksisterende og nye byområder sikrer kommuneplanen mulighed for at etablere sammenhængende og trygge vilkår for cyklister og fodgængere, ligesom det skal være sikkert at færdes til og fra skole. Der skal generelt være gode vilkår for de lette trafikanter, herunder særligt børn, ældre og handicappede.
Læs mere i kommunens Trafikpolitik, der er vedhæftet nedenfor.
For at sikre en hensigtsmæssig udbygning af det overordnede vejnet reserverer kommuneplanen de nødvendige arealtraceer. Reservationen vedrører kun de overordnede veje og de principielle forløb, større udvidelser og forlægninger. I forbindelse med den videre vejplanlægning skal der forhandles med de involverede parter om den detaljerede linjeføring. Forbedring af eksisterende veje vil ske efter Vejlovens almindelige regler.
Kommunen reserverer arealer til følgende nye veje:
- veje, som kommunen har til hensigt at anlægge inden for kommuneplanens planperiode.
- veje, som kommunen har til hensigt at anlægge uden for planperioden, men inden for 20 år.
- veje, der ud fra særlige begrundelser bør reserveres areal til, selv om de først bliver etableret om mere end 20 år.
- veje, for hvilke der allerede på nuværende tidspunkt er tinglyst byggeliniepålæg i henhold til Lov om Offentlige Veje.
Der kan være overlapning i forhold til de øvrige punkter.
Nye vejanlæg
1. Voerladegård, forlægning af Klostermøllevej
2. Vrold, Sydvendte ramper
3. Skanderborg, Parkeringshus Møllegade
4. Højvangen, Frueringvej
5. Skanderborg-Stilling, Stilling Landevej
6. Stilling, Randersvej
7. Stilling, ny adgangsvej til butiks- og stationsområde
8. Stilling, Niels Bohrs Vejs forlængelse
9. Stilling, ny fordelingsvej til Niels Bohrs Vejs forlængelse
10. Stilling, Ørstedsvejs forlængelse
11. Hørning, Herredsvejens forlægning og evt. forlængelse
12. Skovby Øst, Vejtilslutning
Skovby Øst, Ursusvej
13. Forlægning af Storringvej
14. Galten, Søringens forlængelse
15. Låsby, Scandiavej
16. Rute 26 Aarhus- Viborg
Voerladegård
Der reserveres areal til forlægning af Klostermøllevej. Omlægningen forventes etableret i forbindelse med lokalplanlægning for det nye boligudlæg mellem Klostermøllevej og Holmedal.
Vrold
Der er reserveret areal til sydvendte ramper fra Vroldvej til E45. Rammerne er planlagt udført i 2017. I forbindelse med åbningen af de nye ramper foretages trafiksikkerhedsmæssige tiltag på Vroldvej.
Skanderborg
Til sikring af yderligere parkering i fremtiden åbner kommuneplanen mulighed for et parkeringshus på Møllegades parkeringsplads.
Højvangen
Der reserveres areal til den manglede strækning af Frueringvej. Strækningen er planlagt færdiganlagt i 2017. Frueringvej vil herefter erstatte Højvangen som sekundær kommunevej mellem Skanderborg og Fruering.
Skanderborg-Stilling
Der reserveres arealer til forlægning af Stilling Landevej/Stilling Byvejs tilslutning til Randersvej. Omlægningen vil ske i forbindelse en større udbygning af Stilling Landevej, der skal forebygge fremkommelighedsproblemer som følge af byudviklingen i Skanderborg.
Stilling
Der reserveres areal til en ny adgangsvej fra krydset Stilling Byvej/Gramvej til butiksområdet i forbindelse med en udvidelse af centeret. Forbedring af adgangsforholdene til butiksområdet vil også kunne ske ved en genåbning af Stilling Station i Stilling Midtby.
Der reserveres areal til en forlængelse af Niels Bohrs Vej i forbindelse med udvidelse af erhvervsområdet op mod Hørning.
Der reserveres areal til ny fordelingsvej fra Skanderborgvej syd for Hørning til Niels Bohrs Vej. Den nye fordelingsvej skal sikre den nordøstlige del af erhvervsområdet, som udlægges til kontor- og pladskrævende butiksformål, lettere adgang fra Hørning og Stilling.
Der reserveres areal til forlængelse af Ørstedsvej til Dørupvej i forbindelse med udvidelse af erhvervsområdet.
I strukturplanlægningen for de nye erhvervsudlæg på hhv. syd og nordsiden af E45 vil det blive sikret mulighed for en evt. senere fremtidig supplerende lokal vejforbindelse på tværs af motorvejen, såfremt dette på langt sigte skulle blive
nødvendigt. Det er umiddelbart ikke Skanderborg Kommunens vurdering, at der bliver behov for anlægget. I begge strukturplaner vil det i øvrigt blive sikret, at der ikke kan ske gennemkørende erhvervstrafik gennem erhvervsområderne til de mindre lokale veje (Jeksen Dalvej, Dørupvej og Bjertrupvej) og dermed opstå utilsigtet tung trafik gennem Bjertrup, Adslev, Jeksen og herfra til Hørning og Stilling.
Galten-Skovby
Der reserveres areal til forlægning af Storringvej i forbindelse med etableringen af erhvervsområderne på begge sider af vejen. Vejens udmunding i Århusvej skal forbedres i forbindelse med omlægningen.
Der reserveres areal til forlængelse af Søringen til Skjørringvej for at sikre bedre adgang fra Skjørringvej til det overordnede vejnet.
Der reserveres areal til vejtilslutning ved Ursusvej, Skovby Øst til betjening af evt. nye byområder.
Hørning
Der reserveres arealer til, at Herredsvejen kan udvides, forlægges og evt. forlænges mod øst i forbindelse med senere udlæg af boligområder syd for Herredsvejen og øst for Kærvej (perspektivarealer). Udvidelsen kan også ske i forbindelse med ændret trafikafvikling uden om Hørning i forbindelse med den nye Beder-Beringvej. Herredsvejen vil herefter fungere som sekundær kommunevej mellem Skanderborgvej/Århusvej og Beder-Berringvej.
Ligeledes forudsætter planlægning for boligudlæg syd for Herredsvejen og øst for Kærvej (perspektivarealer) aflastning af rute 170 gennem Hørning, samt Blegindvej og Stationsvej.
Ry
Lundhøjvej skal udvides i forbindelse med at nuværende perspektivområder udbygges til boligområder langs vejen.
Låsby
Der reserveres arealer til forlængelse af Scandiavej mod øst og ny tilslutning til Gl. Århusvej i forbindelse med senere udlæg af nye erhvervsarealer øst for Mosevangen (perspektivarealer).
De fremtidige perspektivarealer til boligformål vest for Låsby forventes vejbetjent ved ny vejforbindelse fra Gl. Silkeborgvej eller Flensted Byvej. Der angives endnu ikke arealreservationer til dette vejanlæg.
Vejbetjening til perspektivarealerne mod nord forventes vejbetjent fra Hammelvej. Der skal i forbindelse med planlægning for området udvikles en strukturplan, hvor de præcise vejudlæg skal reserveres.
Ry
Lundhøjvej skal udvides i forbindelse med udbygningen af nye boligområder langs vejen.
For at sikre en hensigtsmæssig udbygning af et sammenhængende stinet reserverer kommuneplanen de nødvendige arealtraceer til nye stier. Reservationen vedrører kun de overordnede stier og de principielle forløb, større udvidelser og forlægninger. I forbindelse med den videre vejplanlægning skal der forhandles med de involverede parter om den detaljerede linjeføring.
Nye stianlæg
1. Skanderborg, sti fra stationen mod Godthåbsvej og mod Dronning Sophies Allé
2. Stilling, sti fra butiks- og stationsområdet mod Sagastien og Bjertrupvej
3. Hørning, sti til erhvervsområde på Niels Bohrs Vej og Ørstedsvej
4. Galten, sti fra Svaneparken
5. Galten, arealreservation til etablering af cykelsti på Torvet
6. Låsbyvej, sti vest om byen
7. Anebjerg, stier mod Skolestien
Skanderborg
Der skal i den videre planlægning for stationsområdet sikres areal til en stiforbindelse mod Ladegårdsbakken og Dronnings Sophies Allé. Stierne vil sikre et sammenhængende stinet fra stationen og til stisystemerne mod Skanderborg Bakker, Bystien/Skolestien mod Campus Skanderborg, Højvangen, Skanderborg Fælled og Anebjerg.
I den videre planlægning for stationsområdet og ved en evt. senere omdannelse af erhvervsområdet på Godthåbsvej til blandet bolig- og erhvervsformål skal der også sikres stiforbindelse fra området til Skanderborg Station.
Stilling
I den videre planlægning for genåbning af Stilling Station og Stilling Midtby skal der sikres areal til en stiforbindelse langs jernbanen til Bjertrupvej og herfra til erhvervsområderne på Industrivej, Niels Bohrs Vej og Ørstedsvej, samt stiforbindelse fra Stilling Midtby til Sagastien i Gram og herfra til Skolestien mod Anebjerg, Skanderborg Fælled og Højvangen.
Galten-Skovby
Der reserveres areal til forbedring af forholdende for bløde trafikanter, der krydser Torvet på Stiboulevarden.
Der reserveres areal for at sikre, at fremtidige boligudlæg vest for Svaneparken (perspektivarealer) kan få forbindelse til det sammenhængende stisystem i Galten-Skovby.
Hørning
Der skal i den videre planlægning for erhvervsområderne på Niels Bohrs Vej og Ørstedsvej sikres areal til stier og mulighed for sammenhængende stiforbindelser mellem Hørning, Stilling og de rekreative naturområder op mod Jeksen Dal-ådalen.
Der reserveres areal for at sikre stiforbindelse fra Åbakken til stisystemet langs Sommerbækken.
Låsby
Der skal i den videre planlægning for Låsby sikres arealer til stiforbindelse mellem de fremtidige boligudlæg nord og vest for Låsby (perspektivarealer) og stisystemerne gennem Låsby.
Anebjerg
Der reserveres arealer til et sammenhængende stisystem mellem de forskellige etaper i Anebjerg, herunder fra Fruering til Skolestien mod Stilling, Skanderborg Fælled, Højvangen og Skanderborg Midtby.
Sammenhængende stinet
I takt med udbygningen af nye bolig- og erhvervsområder skal der sikres arealer til nye stier og stiforbindelser, så der kan etableres et sammenhængende og trygt stinet. Stinettet skal sikre, at flest mulige borgere og pendlere går, cykler og/eller benytter kollektiv trafik. Dette vil øge sundheden og skabe et mere bæredygtigt trafikmønster, hvor de overordnede veje aflastes fra personbiltrafik.
Nye stier og stiforbindelser skal anlægges, så de er sikre og trygge at anvende. Der vil være særlig fokus på, at stierne er velegnede for børn, ældre og handicappedes brug.
Optimal tilgængelighed til stationer og andre knudepunkter
Der sikres arealer til nye og forbedrede stiforbindelser mellem byernes eksisterende boligområder og midtbyer til stationer og andre knudepunkter for den kollektive trafik, samt skole- og institutionsområder.
Ved at udbygge og trafiksikre stiforbindelserne vil det blive mere attraktivt for gående og cyklende pendlere, der rejser videre med tog eller bus fra stationer og andre knudepunkter for den kollektive trafik. Dette vil øge sundheden og skabe et mere bæredygtigt trafikmønster, hvor de overordnede veje aflastes fra personbiltrafik.
Rekreativt stinet
Eksisterende og nye stier skal skabe sammenhæng til de rekreative områder til gavn for borgernes sundhed og områdets turisme. Forbindelserne skal skabes fra både midtbyer, bolig- og erhvervsområder. Stiforbindelserne vil kunne indgå i det regionale stinet, der omfatter både vandre- og cykelruter.
Kommunens net af vandreruter skal sikre borgere og turister nem adgang til det åbne land og samtidig, at færdsel og ophold sker i robuste naturområder, f.eks. større skove og lignende. Det tilstræbes, at ruterne ligger i naturskønne områder. Ruterne bliver skiltede og ligger som udgangspunkt i eget trace. Hvor det er muligt, søges stierne indrettet sådan, at de også kan anvendes som ridesti, med barnevogn eller i kørestol.
Kommunens net af cykelruter skal sikre forbindelse mellem de større by- og naturområder, til færgehavne og de større byer i nabokommunerne. Ruterne planlægges, så de giver mulighed for at få flest mulige oplevelser undervejs i naturen og landskabet. Ruterne bliver skiltet og ligger oftest på kommuneveje med meget lidt trafik.
Læs mere i kommunens Trafikpolitik nedenfor.
For at sikre, at alle kan komme sikkert og trygt frem og tilbage, uanset transportform, vil der i den videre vej–, sti- og lokalplanlægning være fokus på, at veje og stier anlægges, så de er sikre og føles trygge at færdes på. Der vil være fokus på krydsninger, samt belysning og beplantning langs veje og stier. Kommunens indsats vil bl.a. ske på baggrund af de undersøgelser, der er lavet af skoleelevers og borgeres tryghed og i dialog med borgerne i vores byer og landsbyer.
For at sikre, at alle har mulighed for at færdes i kommunen, vil der i den videre vej-, sti- og lokalplanlægning være fokus på børn (herunder voksne med barnevogn), ældre og handicappedes (herunder personer med midlertidig funktionsnedsættelse) brug af veje og stier. Der vil være fokus på sikkerheden i forhold til andre trafikanter, niveauspring, anlæg af ramper, brug af belægningstyper, belysning og beplantning langs veje og stier og anlæg af tilstrækkelige handicap-parkeringspladser. Kommunens indsats vil bl.a. ske i dialog med disse brugergrupper.
Læs mere i kommunens Trafikpolitik, der er vedhæftet nedenfor.
I områder, hvor der er stor sandsynlighed for oversvømmelse og store værdier at beskytte, kan det være nødvendigt at skabe strømningsveje for ekstremregn på terræn. Strømningsvejene skal sikre, at regnvandet ved skybrud ledes uden om bygninger eller andre væsentlige værdier og hen, hvor skaderne er begrænsede.
Nye og eksisterende vejbaner, cykelstier eller parkeringspladser kan indrettes, så de som vandkorridorer leder regnvandet uden om de områder, som helst ikke må oversvømmes. Helt enkelt kan kantstenen hæves eller kørebanen indrettes med fald mod en grøn midterrabat.
Parkeringspladser kan anlægges som en slags forsinkelsesbassin med hævede kantsten eller grønne voldanlæg omkring. Pladserne kan også anlægges med permeable belægninger. Permeable belægninger tillader regnvand at nedsive via fuger eller gennem belægningen ned i bærelaget, hvorved vandet kan opmagasineres i belægningen, fordampe eller forsinkes inden det strømmer videre.
Når belægningen bliver vandgennemtrængelig, er det særligt vigtigt at ændre adfærd med hensyn til anvendelse af kemi til ukrudtsbekæmpelse, bilvask og vejsalt af hensyn til vores grundvand. I visse tilfælde kan anvendelse af permeable belægning ikke anbefales, f.eks. på parkeringspladser, der udnyttes intensivt, og som ligger i områder, hvor grundvandet er særlig sårbart.
Regnbede langs veje kan også indgå i et områdes klimasikring, fordi bedet vil kunne fungere som midlertidigt reservoir for ekstrem regnvand.
Når veje, stier og parkeringspladser indrettes som del af en klimaløsning, er det vigtigt, at løsningerne fortsat er indrettet, så handicappede eller andre med midlertidig funktionsnedsættelse har god tilgængelighed og at løsningen er sikre at benytte.
Læs mere under Klimatilpasning.
For at sikre at brugen af den kollektive trafik bliver attraktiv, og dermed udgør et reelt alternativ til privatbilismen, skal forholdene ved stationer og de andre trafikale knudepunkter være så gode som mulige. De vigtigste knudepunkter for den kollektive trafik i Skanderborg Kommune er togstationer samt centrale busstoppesteder, hvor omstigningsmulighed mellem flere linjer er mulig.
Ligeledes skal samkørsel fremmes ved sikring af gode faciliteter på samkørselspladserne ved motorvejstilslutningerne.
Generelt gælder følgende for de trafikale knudepunkter:
Det skal sikres, at stationsområderne og andre knudepunkter for den kollektive trafik er indrettet sådan, at områderne er let tilgængelige, og så der er tilstrækkelige parkeringsmuligheder for alle trafikformer.
Stiforbindelserne til stationsområdet og knudepunkterne skal være fuldt udbyggede, og der skal kunne indrettes gode ventefaciliteter og mulighed for sikker og tilstrækkelig opbevaring og parkering af cykler og biler. Der vil være fokus på at skabe en oplysende og god skiltning om områdernes kapacitet, ventetider og andre nyttige oplysninger for pendlere.
Trafikafviklingen inden for selve stationsområdet skal være tilrettelagt, så trafikken afvikles på en trafiksikker måde, og så det er overskueligt for brugerne af den kollektive trafik at bevæge sig rundt i knudepunktsområdet.
Skanderborg Station
Skanderborg Kommune har erhvervet posthusarealet ved Skanderborg Station, og der arbejdes for, at knudepunktet for bustrafikken i Skanderborg flyttes til dette område. Den eksisterende busterminal på Møllegades parkeringsplads indgår i de arealer, som er udlagt til realisering af et parkeringshus i op til 5 etager. For at sikre en fortsat god busbetjening af Skanderborg Midtby forventes der etableret nyt stoppested ved Sundhedscenteret på Sygehusvej.
Ved indretning af ny busterminal ved Skanderborg Station skal trafikafviklingen tilrettelægges sådan, at omfanget af busudkørsel til Låsbyvej minimeres. I stedet bør udkørsel ske til Jernbanevej for de buslinjer, hvor det er hensigtsmæssigt.
På selve stationsområdet/terminalområdet skal der sikres en god og informativ skiltning vedrørende omskiftningsmulighederne; herunder placering af de forskellige buslinjer, teletaxa m.v.
Området ved stationen har potentiale for byfortætning, og der er også potentiale for en omdannelse af erhvervsområdet på Godthåbsvej til blandet bolig og lettere erhvervsformål (kontorerhverv). Flere boliger og arbejdspladsintensive virksomheder tæt på stationen vil understøtte brugen af de kollektive trafiktilbud. Der vil i den videre planlægning for områdernes byfortætning og omdannelse være fokus på, at stationen kan forbedre sin tilgængelighed for både biler, cyklende og gående, samt opretholde og udbygge sin parkeringskapacitet for både biler og cykler.
I den videre planlægning for stationsområdet skal sikres areal til en stiforbindelse fra stationsområdet mod Ladegårdsbakken og Dronning Sophies Allé, og fra stationsområdet mod området på Godthåbsvej.
Som led i at forbedre tilgængeligheden til stationen skal der etableres den nødvendige skiltning til ovennævnte stiforbindelser, der forbinder stationen med øvrige områder i byen, f.eks. Campusområdet i Højvangen og Skanderborg Fælled.
Læs mere om Planprincipper for udviklingsområder under Skanderborg.
Øvrige knudepunkter i Skanderborg
Ved Campusområdet i Højvangen er der knudepunkt for den kollektive trafik ved stoppestederne på Ladegårdsbakken, og på Højvangen. Trafikken mellem de enkelte stoppesteder skal kunne foregå på trafiksikker vis, f.eks. ved benyttelse at stitunnelen under Ladegårdsbakken, og der er fokus på, at stiforbindelserne fra knudepunkterne og til Campusområdet er trygge og sikre at benytte.
Ved Sundhedscenteret på Sygehusvej forventes etableret nyt knudepunkt for den kollektive trafik i midtbyen. Her skal tilgængeligheden og trafiksikkerheden derfor forbedres for alle trafikarter. Områderne langs Sygehusvej rummer potentiale for byfortætning og byomdannelse. Der vil i en eventuel videre planlægning for områdernes byfortætning og omdannelse være fokus på, at stiadgangene mellem området og midtbyen gøres mere sikre og attraktive, og at parkerings- og ventefaciliteterne for cyklende og gående forbedres.
I området ved Møllegade, Kirkevej og Vroldvej findes eksisterende knudepunkt for den kollektive trafik ved stoppestederne langs Møllegade og Vroldvej. Området rummer potentiale for byfortætning og byomdannelse. Der vil i en evt. videre planlægning for områdets byfortætning og omdannelse være fokus på, at stiadgangene gennem området til og fra skole, institutioner i nærheden og butiksområdet gøres mere sikre og attraktive, og at parkerings- og ventefaciliteterne for cyklende og gående forbedres.
Læs mere om Planprincipper for udviklingsområder under Skanderborg.
Stilling Station
Skanderborg Byråd arbejder for en genåbning af Stilling Station på nærbanen mod Aarhus. Der overvejes to mulige placeringer af stationen:
• Stationen placeres ved den gamle stationsbygning, Stationsvej.
• Stationen placeres ved Lynghøjvej
Der skal, uanset hvilken placering, der bliver aktuel etableres bedre adgangsvej, stiforbindelser og parkeringskapacitet i området samt forbindelse mellem perronerne, der sikrer betjening af trafikken i hver sin retning.
Den nuværende parkeringskapacitet syd for jernbanesporene er begrænset. Ny kapacitet kræver derfor opkøb af arealer syd for sporene eller anvendelse af ubebygget areal nord for sporene. Uanset hvilken parkeringsløsning, der vælges, skal der etableres forbedrede adgangsforhold. De nuværende adgangsforhold syd for sporene er snørklede og svært overskuelige. Adgangen til arealet nord for sporene er heller ikke optimal.
Placeres stationen ved Lynghøjvej vil det blive overvejet at skabe ny og forbedret parkering vest for Lynghøjvej og med direkte adgang fra lyskrydset på Stilling Byvej/Gramvej. De ændrede adgangsforhold vil også kunne etableres ved en udvidelse af butiksområdet mod øst, hvilket kommuneplanen rummer mulighed for.
Uanset løsning vil der være fokus på, at løsningen ikke medfører gener på Lynghøjvej, som er trafikreguleret for at hindre gennemkørende trafik.
Tilsvarende vil der, uanset hvilken placering stationen måtte få, skulle etableres gode stiforbindelser fra stationen til boligområderne i Stilling-Gram og Anebjerg, samt til erhvervsområderne på Industrivej, Niels Bohrs Vej og Ørstedsvej.
På Lynghøjvej er der mulighed for omstigning til lokalbus, og på Stilling Byvej er der mulighed for omstigning til regionalbus. Der skal sikres god og informativ skiltning til omstigningsstederne.
Stilling Midtby rummer potentiale for byfortætning og byomdannelse. Der vil i en eventuel videre planlægning for byfortætning og omdannelse være fokus på, at stiadgangene gennem området til og fra skole, institutioner i nærheden og butiksområdet gøres mere sikre og attraktive, og at parkerings- og ventefaciliteterne for cyklende og gående forbedres.
Læs mere om Planprincipper for udviklingsområder under Skanderborg.
Hørning Station
I Hørning er togtrafikken og bustrafikken adskilt, idet knudepunktet for buslinjerne findes på Århusvej ved Stationsvej. Der skal sikres nødvendig og informativ skiltning mellem busknudepunktet og togstationen.
Ved togstationen skal det sikres, at der er tilstrækkelige parkeringsmuligheder for både biler og cykler.
Såfremt det senere besluttes, at der skal ske byfortætning eller byomdannelse i området, skal der i den videre planlægning for denne omdannelse være fokus på, at tilgængeligheden til stationen fra skole, institutioner i nærheden og butiksområdet gøres mere sikre og attraktive, og at parkerings- og ventefaciliteterne for cyklende og gående forbedres
Ry Station
I Ry er togstationen omstigningspunkt til lokale busruter. Det skal sikres, at denne omstigning kan foregå så hensigtsmæssigt som muligt. Ligeledes skal der sikres god og informativ skiltning.
Såfremt det senere besluttes, at der skal ske byfortætning eller byomdannelse i området, skal der i den videre planlægning for denne omdannelse være fokus på, at tilgængeligheden til stationen fra skole, institutioner i nærheden og butiksområdet gøres mere sikre og attraktive, og at parkerings- og ventefaciliteterne for cyklende og gående forbedres.
Alken Station
Alken er i kommuneplanen udpeget til lokalcenter i samarbejde med Bjedstrup og Svejstrup. Der kan forventes en vis bytilvækst i området på sigt. Områdets bosætningspotentiale er bl.a. begrundet i mulighederne for at pendle med toget til og fra byen. Derfor skal det sikres, at der i området tæt på stoppestedet kan tilvejebringes de nødvendige parkeringspladser for både biler og cykler og gode ventefaciliteter.
Galten-Skovby og Låsby
Galten-Skovby og Låsby betjenes i dag ikke af toglinjer, og al kollektiv trafik sker ved busser. De trafikale knudepunkter findes ved de centrale stoppesteder, hvor der bl.a. er omstigningsmuligheder til andre buslinjer. Ved disse centrale stoppesteder skal tilgængeligheden sikres, og parkeringsmulighederne skal være tilstrækkelige.
Såfremt det senere besluttes, at der skal ske byfortætning eller byomdannelse i områderne tæt på stoppestederne, skal der i den videre planlægning for disse omdannelser være fokus på, at tilgængeligheden fra knudepunkterne og til byernes skoler, institutioner og butiksområder gøres mere sikker og attraktiv, og at parkerings- og ventefaciliteterne for cyklende og gående forbedres.
Ny toglinje Aarhus-Silkeborg.
Staten er i gang med forarbejderne til en evt. ny jernbaneforbindelse mellem Aarhus og Silkeborg. Jernbanen forventes at få sit trace langs motorvejen Aarhus-Silkeborg/Herning, og stoppested ved både Galten-Skovby og Låsby.
Det skal i den videre planlægning for Galten-Skovby og Låsby, blive sikret, at områder, der har potentiale for placering af nye stationer, sikres plads til station, parkering, vej- og stiadgange. Gode faciliteter ved de nye stationer, og velfungerende og trygge stiforbindelser mod boligområder og erhvervsområde i de to byer vil have stor betydning for, hvor attraktiv brugen af kollektiv trafik bliver. Det vil blive undersøgt om parkering ved stationerne kan kombineres med samkørselspladserne ved motorvejen.
Samkørselspladser
Ved alle motorvejstilslutningsanlæg i Skanderborg Kommune (dog undtaget Ejer Bavnehøj tilslutningen) er der etableret samkørselspladser.
Det skal sikres, at disse pladser rummer et tilstrækkelig stort antal parkeringspladser. Ligeledes vil der blive arbejdet for, at alle pladserne indeholder område til cykelparkeríng, således at mulighederne for samkørsel fremmes. Hermed skal også arbejdes for, at stiforbindelserne frem til samkørselspladserne er fuldførte.
Som baggrundsmateriale til kommuneplantillægget er der udarbejdet trafikanalyser af Galten-Skovby, Hørning og Ry. Trafikanalyserne har til formål at belyse de trafikale konsekvenser ved den foreslåede udbygning af den enkelte by. Konsekvenserne for de enkelte byer er forskellige og af varieret omfang, hvilket afspejles i trafikanalysernes fokus og løsningsforslag.
Der er ikke udarbejdet trafikanalyse af Låsby, da dette afventer helhedsplanlægning af byen.
Vedtagelse: 21-03-2018 00:00:00
Offentliggørelse: 26-04-2018 00:00:00