Himmelbjerget
Området omkring Himmelbjerget er Skanderborg Kommunes største helårs turistattraktion. Området ligger meget naturskønt med skove og enestående udsigter. Her er et væld af stier, primitive overnatningssteder, anløbsbroer m.m. Samtidig er her gode informationstavler og der er naturvejledere tilknyttet FDF - Friluftscenter Sletten. Der bliver arbejdet på at skabe endnu bedre muligheder for at færdes og opholde sig i området på og omkring Himmelbjerget. Målet er at få en bedre formidling af de kultur- og naturmæssige forhold i området, som f.eks. sporene fra glasproduktionen omkring Glarbo og Himmelbjergets betydning som nationalt mindested for den danske grundlov.
Oplevelseslandskab ved Illerup Ådal
I Illerup Ådal lå i Jernalderen en dyb sø på ca. 10 ha. Fire gange i perioden fra år 200 til 500 ofrede østjyske jernalderfolk krigsbytte i søen. Mere end 15.000 genstande er hentet frem fra jorden. Fundene bliver nu opbevaret og udstillet på Museum Skanderborg og Moesgaard Museum, og de har givet vigtig viden om den ældre jernalder. Cirka halvdelen af den oprindelige offersø er i dag udgravet.
Senest har man ved Alken Enge i 2008-2014 gjort et af de største arkæologiske fund af sin art i Europa – et fund, der antagelig tæller flere end 1000 ofrede krigere, der døde i tiden omkring Jesus fødsel. Alken Enge ligger, hvor Illerup Å løber ud i Mossø. Ådalen strækker sig fra Mossø op mod Anebjerg og videre til Pilbrodalen. På denne strækning er der potentiale for at udvikle et unikt område under titlen "Liv i den Hellige Ådal" med mange forskellige muligheder for formidling om kulturarv og rekreative naturoplevelser.
Der arbejdes løbende med etablering af afmærkede ruter og spor, hvor besøgende kan gå på opdagelse i natur- og kulturarvens fysiske og digitale landskab. Der skabes rammefortællinger, der knytter sig til bestemte steder i landskabet til underbygning af de kulturhistoriske værdier. En udvikling af et sådan ganske særligt oplevelseslandskab kan blive gennemført, hvis myndigheder, institutioner og private lodsejere og interessenter går sammen om en fælles vision.
Strækningen fra Illerup Ådal til Jeksendalen er udlagt til grøn spredningskorridor. Muligheder for afmærket vandrerute gennem området med forbindelse til vandreruten mellem Aarhus og Silkeborg er ønskelig. Naturstyrelsen har erhvervet ejendommen Vædebro nederst i Illerup Ådal ved Mossø, og her har et grønt partnerskab indrettet et offentligt opholdsområde med tilhørende faciliteter som bl.a. toilet, bålplads, parkering og information.
På samme måde har et grønt partnerskab indrettet området omkring Offermosen og den bevaringsværdige Forlev Møllegaard.
Anebjerg Skov, der på sigt vil udgøre ca. 325 ha skov, fungerer som en grøn forbindelse fra Illerup Ådal til Pilbrodalen. I området findes rekreative stiforbindelser, udsigtspunkter og rekreative opholdsarealer.
Lyngbygård Å:
Lyngbygård Å ligger som en naturskøn strækning på tværs af den nordlige del af Skanderborg Kommune. Åen løber fra vest mod øst og når via Årslev Engsø ud i Brabrand Sø, hvorfra vandet via Aarhus Å når Kattegat.
Genslyngningen af den østlige del af åen med yderligere 20 slyng giver med tiden ca. 60 ha nye våde arealer og et flottere landskab med en natur med mange forskellige dyr og planter. Formålet med genslyngningen er dels at mindske tilførslen af kvælstof til søer, åer og andre ferskvandsområder og til Århus Bugt, dels at forbedre naturforholdene i og omkring Lyngbygård Å i form af forbedrede levevilkår for dyre- og plantelivet i området. Samtidig har genslyngning af åen givet yderligere fokus på denne smukke strækning og på at sikre borgerne i området adgang hertil. Bolmose og Hørslev Mose rummer værdifulde planter, som maj-gøgeurt og trævlekrone. Oddere er registreret i ådalen mellem Galten-Skovby og Borum Møllebæk.
Syd for Wedelslund og nord for Galten-Skovby er der fundet rester fra en bro over åen fra vikingetiden. Ådalen er i Kommuneplanen udpeget som et område af særlig landskabelig og særlig geologisk interesse.
Skanderborg Kommune ønsker at udvikle de rekreative muligheder omkring Lyngbygård Å med stisystemer og opholdsarealer. Flere projekter er undervejs, dels som private initiativer og dels som samarbejdsprojekter under Grønt Partnerskab.
Søhøjlandet
Søhøjlandet giver mange muligheder for unikke oplevelser i naturen. I nogle områder er der et net af stier, gode raste¬pladser, adgang til toiletter og andre faciliteter. Andre steder er der områder for folk, som søger stilhed og oplevelser tæt på naturen.
Områderne kan blive udnyttet endnu mere, uden at det går ud over naturkvaliteten. Et udredningsarbejde skal kortlægge, hvilke muligheder der er for at sejle og udøve andre aktiviteter på vandene omkring Mossø. Søen er et habitatområde, så der bliver stadig taget hensyn til de værdifulde naturområder.
Skanderborg Kommune deltager i et samarbejde om brugen af Gudenåsystemet. Samarbejdet udvikler sig til stadighed og består af de respektive kommuner, turistforeninger, Naturstyrelsen og lodsejere. Samtidig har et samarbejde mellem de syv turistdestinationer langs åen til formål at:
•Styrke og udvikle Gudenåen og dens nærområder som rekreativt turisme- og fritidsområde såvel oplevelsesmæssigt, miljømæssigt, kulturmæssigt og profileringsmæssigt.
•Skabe længerevarende ophold, øget omsætning og forretningsudvikling i landområderne, der støder op til Gudenåen.
•Udvikle og etablere en fælles levende platform – via hjemmesiden www.oplevgudenaa.com – for profilering, information og viden om Gudenåen.
Platformen gør det også muligt at få information på mobiltelefonen om det område, man befinder sig i.
Der er foretaget en ny afmærkning af flere gennemgående vandreruter i Søhøjlandet – f.eks. er der tværkommunalt arbejdet på at udvikle en samlet Gudenå-vandrerute fra Gudenåens kilder til Randers Fjord. Fra Voervadsbro Teltplads i Horsens Kommune og gennem Skanderborg Kommunes del af Søhøjlandet går der nu en afmærket Gudenå-vandrerute, som bl.a. fører
vandregæsten over Klostermølle/Sukkertoppen, den unikke tidligere valfartskirke Sct. Sørens Kirke i Gl. Rye, hvor reformationen i kongeriget tog sin begyndelse med et kongevalg, Himmelbjerget som det nationale mindested for den danske
grundlov, Glarbo-området med renæssancens glasværker etc. Den nyetablerede vandreture Himmelbjergruten fører nord om Himmelbjergsøerne fra Ry til Silkeborg. Søhøjlandets stinet vil til stadighed blive udbygget med afmærkede vandreruter og formidling, ligesom der også arbejdes med at afmærke mulighederne for mountainbikere.
Ravnsø og Knudådalen
I de hovedsageligt privatejede skræntskove på dalsiderne nord og syd for Knudsø, Ravnsø og Veng Sø findes en spændende natur og kultur som f.eks. kildevæld, sumpskove, gamle veje og gravhøje m.v. En idé fra Århus Amts regionplan om en vandrerute fra Aarhus til Ry gennem disse skovområder fastholdes og udvides i kommuneplanen, idet der peges på ruter både nord og syd om Ravnsø, så der også kan laves ture rundt om søen.
Ejer Baunehøj
Det unikke højdedrag er navngivet Ejer Bjerge og udpeget som en national seværdighed. På Ejer Bavnehøj arbejdes der målrettet med udvikling af kulturelle og rekreative tilbud. De senere år er der gennemført en stor renovering af tårnet og området og skabt opholdsfaciliteter. Restaurant Ejer Bavnehøj er nedlagt, og et tilknyttet areal er opkøbt af Skanderborg Kommune. I dialog med Realdania og aktive borgere er følgende vision opstillet: "Ejer Bavnehøj udgør et nationalt vartegn for Danmarks højeste punkt i Ejer Bjerge, og er et attraktivt samlings- og besøgssted. Baseret på højdepunktets unikke natur- og kulturværdier byder stedet på fornyende og involverende oplevelser for besøgende". På baggrund af visionen er det planlagt at udvide de rekreative tilbud og kulturelle aktiviteter i fremtiden.